Cadmus fordítás Cadmus

NATO és az ENSZ főtitkára is felszólította Izraelt a nemzetközi jog betartására

2023. 10. 31.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden elítélte a Hamász palesztin szervezet Izrael elleni támadásait, ugyanakkor kijelentette, hogy Izraelnek a nemzetközi jognak megfelelően kell végrehajtania válaszlépéseit, meg kell kímélnie a civil életeket, és lehetővé kell tennie a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe.

A norvég fővárosban, Oslóban tartott beszédében Stoltenberg felhívta a figyelmet arra is: meg kell akadályozni, hogy az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus kiszélesedjen, regionálissá váljon. Hozzáfűzte, hogy Izraellel ellenséges egyetlen nemzet vagy szervezet sem próbálhat meg előnyt kovácsolni a térségben kialakult helyzetből.

“Irán, a libanoni Hezbollah és mások nem használhatják ki a helyzetet. Az elmúlt hetek szenvedései arra emlékeztetnek bennünket, hogy nem szabad feladnunk a konfliktus tartós, békés politikai megoldására irányuló munkát” – mondta.

Korábban – október 11-én – a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán a NATO-főtitkár kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Hamász támadásaira adott izraeli válaszlépésnek arányosnak kell lennie.

Az ENSZ-főtitkára a nemzetközi jog betartására szólított fel

Mély aggodalmát fejezte ki kedden New Yorkban az ENSZ főtitkára az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti fegyveres konfliktus kiszélesedése és a nemzetközi jog megsértése miatt.

“A nemzetközi humanitárius jog világos szabályokkal rendelkezik, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez nem a la carte menü, nem lehet válogatni” – hangsúlyozta António Guterres.

“A civilek védelme mindkét oldalon mindenekfelett való, és minden időben tiszteletben kell tartani” – tette hozzá közleményében, hangsúlyozva, hogy arányosságra és óvatosságra van szükség minden fél részéről.

Guterres külön sajnálkozását fejezte ki, amiért már sok ENSZ-alkalmazott is meghalt a konfliktusban.

A világszervezet főtitkára ismételten azonnali humanitárius tűzszünetet szorgalmazott, valamint felszólított a segélymunkások korlátlan gázai bejutásának a biztosítására. Megismételte a Gázai övezetből Izrael ellen indított folyamatos rakétatámadásokkal kapcsolatos aggodalmakat, valamint az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveleteinek kiterjesztése és a fokozott légicsapások miatti aggályait.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint nyolcezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑