Cadmus fordítás Cadmus

Nem adják meg magukat az etiópiai felkelők

Az etiópiai Tigré tartomány vezetői szerdán jelezték: nem adják meg magukat a kormányerőknek, sőt azt állították, hogy győzelemre állnak a két hete kezdődött küzdelemben.

“Tigré maga a pokol az ellenségei számára” – írták közleményükben. “Tigré lakosai sohasem fognak térdre ereszkedni” – tették hozzá.

Megjegyezték: a helyi erők harckocsikat és tüzérségi fegyvereket zsákmányoltak, és hamarosan kiűzik a tartományból a túlerőben lévő ellenséget. Aláhúzták: Tigré temető, nem pedig játszótér a diktátorok és agresszorok számára.

A tartomány vezetői azt állították, hogy a hadsereg civileket, templomokat és otthonokat támad, blokkolja az internetet, valamint az áram- és banki szolgáltatást. A tigréi vezetés szerint népirtás zajlik. Az etióp kormány tagadta, hogy a jelenlegi konfliktus gyökere etnikai alapú lenne, ahogy azt is, hogy civileket támadna.

A párbeszédre buzdító nemzetközi felszólítások ellenére Abij Ahmed etióp miniszterelnök megerősítette: folytatja az offenzívát az északi tartományban. A kormányfő azt állította, hogy a hadsereg Tigré székhelye, Mekele felé tart, és hamarosan elsöpri az ellenállást.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vette át az uralmat két héttel ezelőtt. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

Az összecsapásokban eddig több százan vesztették életüket és tízezrek váltak földönfutóvá. Menekültek áradata indult meg a szomszédos Szudán felé. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑