Cadmus fordítás Cadmus

Nem lesz több lölvödözés a kasmíri határvidéken

2021. 02. 27.

Az indiai és a pakisztáni hadsereg megállapodott csütörtökön abban, hogy katonáik nem lövik egymást a két országot elválasztó határon át a vitatott hovatartozású Kasmírban.

A két ország katonasága által közösen kiadott közlemény szerint az utóbbi hónapokban gyakorivá vált – olykor halálos áldozatokat követelő – lövöldözések beszüntetése mellett abban is megállapodtak, hogy tárgyalni fognak a térség békéjének helyreállítása érdekében. A pakisztáni hadsereg közlése szerint – amelyben kiemelték a telefonos egyeztetés “baráti légkörét” – tervbe vették egy forródrót kialakítását is.

Egy magát megnevezni nem kívánó indiai tisztségviselő szerint a feszültségcsökkentés legfontosabb célja a területen élő civilek védelme. Szerinte Újdelhiben “óvatos optimizmussal” néznek a további megbeszélések elé.

A nukleáris fegyverekkel rendelkező két szomszédos dél-ázsiai ország az 1947-es függetlenné válása óta több háborút is vívott egymással az azóta is vitatott hovatartozású térség miatt, amelynek északkeleti részén, Ladakhban Kínának is vannak területi követelései. A határvonalon gyakoriak az összecsapások. India többször vádolta Pakisztánt azzal, hogy támogatja a kasmíri szakadárokat, akiknek az indiai fennhatóság elleni küzdelmét a muszlim vallású helyiek szabadságharcnak tekintik.

A két ország amúgy is feszült viszonyát tovább rontotta az, hogy India 2019-ben visszavonta Kasmír indiai fennhatóság alatt álló régiójának, Dzsammu és Kasmír államnak a különleges alkotmányos státusát. India az átalakítást terrorveszéllyel indokolta.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑