2018. 11. 20.

Németország leállítja szaúdi fegyverexportját

Németország belépési tilalmat rendel el tizennyolc szaúdi állampolgárral szemben Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt – jelentette be Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a miniszter a német adatvédelmi szabályok miatt nem közölte az érintettek nevét, mindössze annyit mondott, hogy jelentős szerepük lehetett a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán október elején végrehajtott gyilkosságban.

Rámutatott, hogy a Franciaországgal és az Egyesült Királysággal is egyeztetett büntetőintézkedések nyomán ezen személyek nem léphetnek be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.

„Akárcsak korábban, még mindig több a kérdés, mint a válasz a bűncselekmény körülményeivel és azzal kapcsolatban, hogy kik állhatnak mögötte” – fogalmazott.

Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón Christopher Burger, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az úgynevezett schengeni információs rendszerben (SIS) rögzített belépési tilalom olyan személyekre vonatkozik, akiket Dzsamál Hasogdzsi előre kitervelt megölésével gyanúsítanak, vagyis a bűncselekmény végrehajtására Szaúd-Arábiából Isztambulba küldött „15 fős kommandóra” és három másik emberre, akik feltehetően részt vettek a művelet tervezésében.

Azokra a kérdésekre, hogy vannak-e köztük a szaúdi uralkodó családhoz tartozó személyek, a szóvivő adatvédelmi előírásokra hivatkozva nem válaszolt.

Philipp Jornitz, a szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője hozzátette, hogy a szankciók további elemeként teljes mértékben leállították a Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari exportot. Így nemcsak a tervezett üzletekhez szükséges kiviteli engedélyek elbírálását függesztették fel, hanem a már kiadott engedélyek ügyében is „eljárnak”, aminek eredményeként jelenleg egyáltalán nem irányul német hadiipari export a közel-keleti arab országba.

Azokra a kérdésekre, hogy a kormány milyen eszközökkel éri el érvényes exportengedéllyel rendelkező vállalkozásoknál a szállítások leállítását, a szóvivő alkotmányjogi előírásokra hivatkozva nem válaszolt.

Szaúd-Arábia eddig a német hadiipari termékek legnagyobb vásárlói közé tartozott. A szövetségi kormány tavaly 254 millió euró (82,5 milliárd forint) értékű exporthoz járult hozzá, amivel Szaúd-Arábia a hatodik helyen áll az ágazat felvevőpiacainak nagyság szerinti sorában Algéria, Egyiptom, Litvánia, az Egyesült Államok és Ausztrália után.

Berlin előző héten „hatékony és átlátható” vizsgálatot sürgetett az ügyben, miután Szaúd-Arábiában vádat emeltek tucatnyi ember ellen, viszont semmilyen módon nem találták felelősnek Mohamed bin Szalmán trónörököst, pedig sajtóértesülések szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint is ő rendelte el a gyilkosságot.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a nap folyamán bejelentette, hogy Párizs is hamarosan dönt szankciók bevezetéséről azok ellen, akiknek közük volt a szaúdi újságíró meggyilkolásához.

„Jelen pillanatban szorosan együttműködünk Németországgal … s saját magunk is nagyon hamar szankciók elrendeléséről fogunk dönteni, annak ismeretében, amit eddig tudunk (a gyilkosságról)” – mondta Le Drian az Europe 1 rádióban arra a kérdésre válaszolva, hogy Párizs követi-e Berlin példáját. A tárcavezető ugyanakkor kiemelte: úgy hisszük, ennél tovább kell mennünk, mert a teljes igazságnak ki kell derülnie.

A nap folyamán António Guterres ENSZ-főtitkár és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter megvitatták a Hasogdzsi-gyilkosság ügyét New Yorkban. Értesülések szerint Törökország eddig hivatalosan nem kérte a világszervezetet, hogy vizsgálatot folytasson a kérdésben – mondta Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője. Guterres és Cavusoglu ezen felül a jemeni és szíriai polgárháborúról, illetve a ciprusi konfliktusról ejtettek szót.

Hálid al-Falih, szaúdi energiaügyi miniszter hétfőn közölte, hogy Mohamed bin Szalmán trónörökös fogja képviselni országát a november 30 és december 1 argentínai G-20 csúcstalálkozón.

Az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsit október 2-án ölték meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a szükséges iratokat a házasságkötéséhez.

A török hatóságok szerint az újságírót előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. Rijád eleinte azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet és utána tűnt el, majd azzal állt elő, hogy az újságíró dulakodás közben vesztette életét a konzulátuson.

Hirado.hu, MTI

, , ,
Back to Top ↑