Netanyahu szerint Izrael nem minden polgárának állama

Benjamin Netanyahu és pártja a Likud nagyon készül a közelgő izraeli parlamenti választásra, leginkább azzal, hogy a komoly korrupciós vádakkal illetett miniszterelnök a szélsőjobboldalaik szívét igyekszik megnyerni az izraeli arabok elleni hergeléssel.

Legutóbb arról beszélt, nem szabad elfelejteni, hogy Izrael nem minden polgárának állama.

Ezzel pedig az izraeli állampolgárok 18 százalékát kitevő izraeli arabokra célzott. Netanjahu hivatkozott egy tavaly elfogadott, sokat vitatott és kritizált jogszabályra, ami kimondja, hogy Izrael a zsidók nemzetállama. A miniszterelnök ebből azt vezette le, hogy ugyan van Izraelnek sok állampolgára, és mindnek azonosak a jogai, de az állam maga csak a zsidóké.

Netanyahu emellett azzal is riogatja a szavazókat, hogy kihívói az arabok támogatását keresik, ezért, ha nem a Likud nyeri a választást, az új kormány biztosan engedményeket tesz majd a palesztinoknak.

A miniszterelnök kijelentéseire Reuven Rivlin izraeli államfő is reagált, bár név szerint nem említette Netanjahut. Azt mondta, a közelmúltbéli botrányos kijelentések ellenére mindenkinek tudnia kell, hogy Izraelnek nincsenek első- és másodosztályú állampolgárai.

444.hu, Guardian

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑