Nyugat-Irakba szökhetett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője a nyugat-iraki Anbár tartományban tartózkodik és onnan mozgósítja a Szíriából elszökött dzsihadistákat – közölte vasárnap az Ahbar al-Irak helyi hírportál iraki hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A hírportál szerint Bagdadi ötszáz harcos kíséretében érkezett Irakba egy rejtett alagúton keresztül, amely Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományból enged átjárást a nyugat-iraki al-Káim határvárosába. A hírszerzés emellett úgy tudja, hogy a terrorszervezet alapítója Anbár tartomány sivatagos térségeiben állandóan változtatja tartózkodási helyét szintén föld alatti járatok segítségével.

A közel-keleti államban állomásozó amerikai csapatokhoz köthető források arról számoltak be, hogy háromezerre duzzadt az Iszlám Állam Irakban lévő harcosainak száma.

Bagdad egyelőre nem reagált ezekre az értesülésekre.

Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet talpalatnyi területre szorult vissza a keleti Baghúz településen, amelyet az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció csapatai körülzártak. A végső győzelem azonban az ott rekedt civilek miatt egyelőre késlekedik.

Korábban az arab sajtó olyan híreket közölt, hogy Bagdadi elvesztette az irányítást az általa alapított szervezet felett. Sorsát továbbra is homály fedi. Több alkalommal is bejelentették a halálhírét, augusztusban viszont neki tulajdonítottak egy hangfelvételt, amelyet a Telegram üzenetküldő portálon tettek közzé.

Az Egyesült Államok 25 millió dollár vérdíjat tűzött ki fejére.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑