Cadmus fordítás Cadmus

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz bevándorlóország – Budapesten találkoztak a V4-ek miniszterelnökei

Hazánk nem lesz bevándorlóország – mondta Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnöki találkozóján Budapesten. Robert Fico arról beszélt, hogy a visegrádi négyek Európa mellett állnak. Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – így vázolta “Európa-vízióját” Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi tagállamok kormányfőinek budapesti panelbeszélgetésén. Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke szerint meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban. 

A Budapesten tartott értekezleten Orbán Viktor szót ejtett a legújabbkori népvándorlásról. A miniszterelnök elmondta, hogy már 2004-ben Kofi Annan ENSZ-főtitkár arról beszélt, hogy a bevándorlóknak szüksége lesz Európára, míg Európának a bevándorlókra. Annan akkor közölte, hogy a migrációt el kell fogadni. Mindezt csak a 2015-ös válság tette nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy a nyugat-európai országok bevándorlóországgá váltak.

Mi nem akarunk bevándorlóországgá válni, de akiknek szüksége van segítségre, annak segítünk – közölte a kormányfő.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy a visegrádi négyek nem fekete bárányok Európában attól, hogy más véleményük van a bevándorlással kapcsolatban, mint a nyugati államoknak. A politikus visszautasított minden olyan állítást, hogy a V4-ek Európa ellen lennének.

A szlovák kormányfő kiemelte, hogy az integrációtól nem kell félni azon a területeken, ahol a közösség hasznára válik. Külön kiemelte, hogy az unió széteséséhez vezethet, ha a nagy tagállamok rá akarják erőltetni az akaratukat a kisebb államokra.

Andrej Babis kifejtette, hogy depolitizálni kellene az Európai Bizottságot, és a valódi hatalmat a miniszterelnökök kezébe kellene helyezni. Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 “kitűnő projekt”, amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

Mateusz Morawiecki szerint a “keleti agresszió”, a terrorizmus és a migrációs válság miatt is szükség lenne a közös katonai erőre.

Orbán Viktor megismételte, hogy a kerítést nem szabad lebontani, a népvándorlást meg kell állítani, és a kvótákat el kell utasítani. A keresztény kultúra védelme nem vallási kérdés, ez a keresztény életformának a kérdése.  Az otthonosság érzését nem veszíthetjük el – tette hozzá.

Orientalista.hu – Origo nyomán

 

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑