Cadmus fordítás Cadmus

Országos gyásznapot tartanak Iránban a kermáni temetőben elkövetett merénylet áldozatainak emlékére

2024. 01. 04.

Országos gyásznapot tartanak csütörtökön Iránban a kermáni temetőben előző nap elkövetett merénylet áldozatainak emlékére.

Az iráni sürgősségi betegellátásért felelős vezető, Dzsafár Miadfar a legfrissebb hivatalos adatokat ismertetve csütörtökön azt mondta, hogy a robbantásoknak 84 halálos áldozatuk és 284 sebesültjük van.

Iránban a kermáni volt a legvéresebb merénylet az 1979-es iszlám forradalom óta. A terrorcselekményt a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban megölt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy, az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat néhai vezetője halálának évfordulóján, a sírjánál követték el. A több ezer fő jelenlétében megtartott megemlékezésen számos magas rangú politikus és helyi tisztségviselő is jelen volt, a merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.

Mohammad Jamsidi, az iráni elnök egyik magas rangú tanácsadója Izraelt és az Egyesült Államokat nevezte meg a két robbantás valószínű megszervezőiként.

Az amerikai elnöki hivatal egy tisztviselője reagálásában “abszurdnak” nevezte, hogy Washington vagy Izrael állna a robbantások mögött, hozzátéve, hogy a kermáni merénylet leginkább az Iszlám Állam által korábban elkövetett terrortámadásokra emlékeztet.
Daniel Hagari, az izraeli hadsereg egyik szóvivője viszont nem kívánta kommentálni a kermáni eseményeket arra hivatkozva, hogy “Izrael a Hamász elleni hadműveleteire koncentrál”.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője “kemény választ” ígért az elkövetőknek, Ebrahim Raiszi államelnök pedig a gyásznap miatt elhalasztotta törökországi látogatását, miközben “borzasztó és aljas” tettnek nevezte a merényletet. A Forradalmi Gárda és Mohamad Mokber első alelnök egyaránt kijelentették, hogy “Irán meg fogja büntetni az elkövetőket”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑