Öt behatolóval végeztek jordániai határőrök

Jordániai határőrök öt feltételezett behatolóval végeztek az ország Szíriával és Irakkal közös hármas határán – jelentette a hasemita királyság hadserege vasárnap.

A Petra jordániai hírügynökség a vezérkarra hivatkozva közölte: a hatóságoknak két embert sikerült őrizetbe venniük.

A kisteherautóval és két motorral közelítő behatolók a szíriai Tanf felől jöttek, ahol az Egyesült Államok támogatta lázadók és szövetségeseik egyik tábora van.

Tanf a Damaszkusz-Bagdad autópálya mellett fekszik, amely egykor a Szíriába irányuló iráni fegyverszállítmányok fő utánpótlási vonala volt. A jordániai hadsereg viszont közleményében nem tért ki arra, hogy a megölt állítólagos behatolók fegyvercsempészek vagy szélsőségesek voltak-e. Úgy tudni, hogy az elmúlt három napban kilenc jármű közelítette meg Jordániát Szíria felől, de figyelmeztető lövések leadását követően visszafordultak.

A szíriai hadsereg szombaton bejelentette, hogy a kormányerők elérték az iraki határt Tanftól keletre, új lendületet adva az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemnek a határ mentén.

Ugyanakkor a szóban forgó térségben az utóbbi hetekben fellángoltak a harcok a Damaszkusz szövetségesének számító, Irán támogatását élvező síita fegyveres csoportok és a Nyugat segítette milíciák között is.

Jordánia a fegyvercsempészek és a síita fegyveresek mellett az Iszlám Állam dzsihadistáinak beszivárgásától is tart. Az utóbbi hónapokban Ammán többször is aggodalmának adott hangot, hogy a terrorszervezet ellen irányuló offenzívák az iszlamistákat a hasemita királyság határai felé űzhetik.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑