Cadmus fordítás Cadmus

Óvatosan intéznék el Zimbabwe urának távozását

Robert Mugabe zimbabwei elnök a katonai hatalomátvétel óta első nyilvános szerepléseként beszédet mondott egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen a fővárosban – jelentették hírügynökségek.

A rendezvény lehetőséget teremtett az elnöknek arra, hogy még mindig a hatalom birtokosaként láttassa magát, noha az országban egyre erősebb a követelés, hogy mondjon le – írta az AP amerikai hírügynökség. Az ország rendkívül befolyásos veteránszövetségének elnöke, Christopher Mutsvangwa kijelentette, „Mugabénak távoznia kell, s a mai napon tömegtüntetéssel fogják befejezni, amit a hadsereg elkezdett”.

A tegnapi iskolai ünnepségen több ezren – diákok, vendégek, más méltóságok – vettek részt a főváros, Harare külterületén lévő Zimbabwei Nyílt Egyetemen. Az akadémikusok palástját és fejfedőjét viselő Mugabe lassan haladt a menetben a pódium felé. Ezt követően a tömeg Mugabéval együtt elénekelte a zimbabwei himnuszt, majd az államfő megnyitotta a rendezvényt, amit a tömeg tapssal fogadott, írta az MTI.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Előző nap katonák és páncélozott járművek zárták le a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utcákat, és házi őrizetbe helyezték az elnököt. A hadsereg igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosságban elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Tegnap őrizetbe vették Mugabe környezetének több tagját.

Mugabét ugyanakkor ma szinte lehetetlen úgy letaszítani az elnöki székből, hogy az ne sértené a lakosság érzelmeit. Az idős elnök 1980 óta Zimbabwe teljhatalmú ura, az általa irányított Zanu–PF kormánypárt sziklaszilárdan tartja kezében a hatalmat, ráadásul Mugabe az ellene harcoló politikai erőket is ki tudta játszani egymás ellen, s a legerősebb ellenfelét, Morgan Tsvangirait is meg tudta győzni, hogy inkább álljon mellé ahelyett, hogy szembeszállna vele.

Tsvangirai tegnapelőtt Mugabe távozását sürgette, de miként mások, ő se erőszakkal képzelte el az elmozdítását, hanem kérte az agg vezetőt, hogy saját maga döntsön a lemondásáról. A hadsereg teljes vezetése Mugabe lekötelezettje. A 93 éves vezető meghurcolását a lakosság valószínűleg sértőnek érezné; beszédes tény, hogy Mugabe politikai ellenfelei is „a haza atyjaként” beszélnek az elnökről.

Tsvangirai hazatért dél-afrikai gyógykezeléséről, hogy tárgyaljon az elnökkel, ahogy dél-afrikai képviselők is Hararéba utaztak, hogy egyeztessenek Mugabe távozásáról. A várakozások szerint az elnököt az az Emmerson Mnangagwa fogja követni, akinek felmentése a jelenlegi helyzethez vezetett. Az agg elnök fiatal és aktív feleségének állt útjában Zimbabwe egyik legbefolyásosabb embere, de azzal nem számolt, hogy Mnangagwa hatalmát a hadseregtől kapja, míg Grace Mugabe az elnökön keresztül tudja érvényesíteni akaratát.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑