Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin férfi bántalmazása miatt ítélt börtönre izraeli katonákat a bíróság

2023. 05. 27.

Két férfinek 60 napot kell rácsok mögött töltenie, egy személynek pedig 40 napot, míg a negyedik személy tárgyalása jelenleg is zajlik.

Az izraeli katonai bíróság nemrégiben börtönbüntetésre ítélt három izraeli katonát egy palesztin férfi bántalmazása, valamint az incidens kivizsgálásának akadályozása miatt. Mindez ritkaságnak számít annak fényében, hogy az izraeli hadsereg saját katonáiról van szó, s a jogvédő csoportok szerint az ilyen jellegű ügyek többségét ki sem vizsgálják.

Az izraeli megszálló hadsereg szerdai közleményében az áll, hogy két főt egy palesztin férfi bántalmazása miatt ítéltek el, akit „egy ismeretlen, távoli helyre” szállítottak, erőszakot alkalmaztak vele szemben, majd otthagyták. Ebben két másik férfi is részt vett, egyikük a hatáskörének túllépése, illetve egy ember életének veszélyeztetése miatt kapott büntetést, ám a negyedik személy ügye még zárult le.

A négy katona tette elkövetése után „elrejtett minden bizonyítékot”, amelyek a bűncselekmény elkövetését igazolták volna, továbbá megakadályozták, hogy a nyomozás gördülékenyen haladjon, mindemellett „összehangolták az incidens részleteire vonatkozó verzióikat”, hogy ne bukjanak le.

Büntetésként két férfi 60 nap börtönt kapott, a harmadik fő 40 napot, s a negyedik személy – akit bántalmazással, fenyegetéssel és egyéb bűncselekményekkel vádoltak meg – tárgyalása jelenleg is zajlik, illetve mindegyiküket lefokozták – derül ki az Al Jazeera beszámolójából.

A Yesh Din emberi jogi csoport által megszerzett dokumentumok szerint 2017 és 2021 között 1260 incidensről érkezett jelentés az izraeli hadsereghez, miszerint izraeli katonák palesztinokkal szemben követtek el bűncselekményeket, 409 esetben pedig gyilkosságról volt szó. Ezzel szemben a hadsereg mindössze 248 esetben indított büntetőeljárást (ez az összes, visszaélésekre vonatkozó beszámoló 21,4%-a), amelyet követően csak 11 esetben történt vádemelés.

Liner.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑