2018. 05. 09.

Pereskedő nigériai migránsok miatt dőlhet dugába az olasz-líbiai egyezmény

17 nigériai migráns beperelte az olasz államot az Európai Emberi Jogi Bíróságnál (EEJB), még civil szervezetek is segítik őket.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, tavaly augusztusban Olaszország leült tárgyalni Líbiával azzal a céllal, hogy drasztikusan csökkenjen az Olaszországba érkező fekete-afrikai migránsok száma. Az egyezmény sikeres is volt, már abban a hónapban 76 százalékkal csökkent a Líbiából induló migránsok száma a 2016-os adatokhoz képest.

A Reuters szerint, ezt az egyezményt veszélyezteti most 17 nigériai migráns, akik beperelték az olasz államot az EEJB-nél. Civil szervezetek szerint ugyanis Líbiában rabszolgaságnak, kínzásnak és embertelen bánásmódnak lennének kitéve, Olaszország pedig a Líbiával köttetett egyezményen keresztül hozzájárul ehhez.

Az egész jogi procedúra három évig is elhúzódhat, ám ha a migránsok javára hoznak ítéletet, kárpótlást kaphatnak, és ebben az esetben Olaszországnak meg kell szakítania a líbiai parti őrséggel kötött együttműködését.

Olaszország szerint az egyezmény a migránsoknak is segít, hiszen az ő életüket mentik meg, különböző emberi jogi mozgalmak szerint azonban az olaszok ezzel csak kibújnak nemzetközi felelősségük alól, amely a migránsok megmentését írja elő.

Az olasz belügyminisztérium részéről eddig nem érkezett reakció, a líbiai vezetés azonban leszögezte: amit a migránsok állítanak, az erősen félrevezető, hiszen állami intézmények nem alkalmaznak semmilyen fajta erőszakot a migráló afrikaiakkal szemben.

888.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑