Pokolgépek robbantak a török hadsereg által megszállt területeken (videók)

Két, autóba rejtett pokolgépes merényletet hajtottak végre a Törökország támogatta szíriai iszlamisták ellenőrizte északnyugat-szíriai területeken, legalább hat ember meghalt és húszan megsebesültek – jelentette szerdán a Reuters brit hírügynökség.

Az egyik robbantást Afrin városában követték el, amiben egy 10 éves kislány és egy férfi vesztette életét és további húszan szenvedtek sebesüléseket. A pokolgépet távvezérléssel hozták működésbe egy főúton, órákkal – vélhetően – a Szabad Szíriai Hadsereg iszlamistáiból toborzott úgynevezett Szabad Szíriai Rendőrség kadétjainak egy felvonulását követően.

A másik robbanás Afríntól keletre, Dzsarablusz városában következett be, amikor az egyik szíriai iszlamista szervezet tagjai megpróbáltak hatástalanítani egy ugyancsak gépkocsiba rejtett robbanószerkezetet. Legalább négyen haltak meg.

A támadások elkövetéséért egyelőre senki sem jelentkezett.

Az Azaz, Dzsarablusz és Bab város alkotta háromszöget, illetve Afrint Törökország és az általa támogatott szíriai terroristák ellenőrzik, miután az Eufráteszi Pajzs és az Olajág fedőneveket viselő hadműveletek keretében megtisztították  a Népvédelmi Egységek nevű kurd milíciától az Eufrátesz folyó nyugati partjáig.

A többségében kurdok lakta Afrint a t Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres szervezettől foglalták el. A kurdok azonban fogadkoztak, nem fogják megengedni az iszlamistáknak, hogy megszilárdítsák hatalmukat Afrinban. Az iszlamisták állítása szerint céljuk segíteni a kurdok által elűzött arabokat abban, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Egyes jelentések szerint a kurdok több településen is elüldözték az arab lakosságot, ahogy kiterjesztették fennhatóságukat Észak-Szíriában miközben az Iszlám Állam ellen harcoltak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök január végén beszélt arról, hogy Ankara olyan biztonsági övezeteket tervez kialakítani Szíriában, ahova hazatérhet az a közel négymillió szíriai menekült, aki még mindig Törökországban él. Mint mondta, mindeddig 300 ezer szíriai tért vissza hazájába az Eufráteszi Pajzs során elfoglalt területekre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑