Cadmus fordítás Cadmus

Politikai megegyezésre szólította fel a Szudánban harcoló feleket az egyik dárfúri felkelőcsoport vezetője

2023. 05. 04.

A tűzszünet betartására és politikai megállapodásra szólította fel a Szudánban harcoló feleket az egyik dárfúri felkelőcsoport vezetője csütörtökön.

Abdel Vahid Núr Dél-Szudán fővárosában, Jubában nyilatkozott az AFP hírügynökségnek. Katasztrofálisnak nevezte a Szudánban kialakult polgárháborút, amelynek véleménye szerint nem lehet győztese, ezért a harcok befejezését sürgette.

Hozzátette: várható volt, hogy a két fél között kiéleződött politikai harc “kardcsörtetésbe” torkollik.

Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres harc az országot a 2021. októberi katonai hatalomátvétel óta irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A konfliktus egyik kiváltója az volt, hogy nem tudtak megegyezni az RSF hadseregbe való integrálódásának módjáról és részleteiről.

A főként Kartúmban, valamint az ország Csáddal határos nyugati tartományában, a részben Abdel Vahid Núr lázadócsoportja uralta Dárfúrban lezajlott összecsapásokban hivatalos adatok szerint is legalább 550-en meghaltak, a szomszédos országokba vagy az országon belül máshová menekült emberek száma pedig több százezerre tehető.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑