2019. 10. 18.

Pompeo megérkezett Izraelbe

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter éjszaka megérkezett Izraelbe, hogy Szíriáról folytasson tárgyalásokat, miután az amerikai katonákat kivonták a területről és Törökország katonai támadást indított a kurd harcosok ellen.

Pompeo korábban Mike Pence alelnök kíséretében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozott. A tárgyalás fegyverszünett eredményezett Törökország és a kurd erők között.

Pompeot az USA izraeli nagykövete, David Friedman fogadta a Ben Gurion Nemzetközi Reptéren.

„Jó itt lenni ma Izraelben, és várom, hogy találkozzunk és megvitassunk egy sor fontos kérdést, ideértve a regionális fejleményeket és a fenyegetéseket, valamint Amerika legközelebbi szövetségese és partnere biztonságát,” írta Pompeo Twitteren.

Pompeo  reggel találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy „megvitassák a szíriai fejleményeket és az iráni rezsim régióban való destabilizáló viselkedése elleni folyamatos fellépések szükségességét,” nyilatkozta a Külügyminisztérium.

Később a nap folyamá Pompeo Brüsszelben találkozik Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

Az izraeli tisztviselők, köztük Netanjahu, elítélték Törökország katonai műveletét és kifejezték támogatásukat a kurdok mellett, ám nem kritizálták Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy kivonja az amerikai csapatokat.

Az Egyesült Államok, Törökország és a kurd erők csütörtökön megállapodtak, hogy a Szíria északi részén lévő kurd harcosok elleni török támadások öt napig szünetelnek, lehetővé téve a kurdoknak, hogy kb. 20 mérföldre eltávolodjanak a török határtól.

Netanjahu múlt csütörtökön kijelentette, hogy Izrael egyedül is meg kell tudnia védenie magát a regionális fenyegetésekkel szemben.

Újkelet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑