Cadmus fordítás Cadmus

Pusztító humanitárius válsághoz vezetett az etiópiai konfliktus

2021. 11. 04.

Pusztító humanitárius válsághoz vezetett az egy éve zajló etiópiai konfliktus, amely aláássa az ország területi integritását és stabilitását, és kihatással van az egész régióra – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtóközleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell rámutatott: az EU-t különösen aggasztják a közelmúltban kiéleződött harcok az Amhara régióban, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) és az Oromo Felszabadító Hadsereg (OLA) katonai előrenyomulása, valamint az, hogy az etióp légierő bombázta Mekelle városát, Tigré szövetségi állam székhelyét – írta az Index.hu

Ezek a katonai támadások tovább sodorják az országot a széttagoltság és a széles körű fegyveres konfliktus felé, és tovább rontják a lakosság helyzetét

– hangsúlyozta az uniós politikus. Hozzátette: katonai megoldás nem létezik, a konfliktusban részt vevő feleknek azonnali hatállyal be kell tartaniuk a tűzszünetet, és előzetes feltételek nélkül részt kell venniük a béketárgyalásokon.

A sajtóközlemény szerint a tigréi tartományban zajló konfliktus miatt csaknem 3 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és több mint 5 millió embernek van szüksége humanitárius segélyre. A szomszédos Afar és Amhara régiókban a becslések szerint további 1,5 millió embert érint a humanitárius válság.

Az Európai Unió felhívja a figyelmet a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására, továbbá arra, hogy a konfliktusban elkövetett emberi jogsértések némelyik háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet – fogalmazott Borrell.

A politikus hangsúlyozta, hogy az EU támogatja Etiópia stabilitását, egységét és területi integritását és készen áll arra, hogy minden külpolitikai eszközét – beleértve a korlátozó intézkedéseket is – felhasználja a béke előmozdítására, a nemzetközi humanitárius és emberi jogi jogszabályok betartására, valamint a konfliktus megszüntetésének elősegítésére.

Az etábbaniópiai belpolitikai életet kor három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei tavaly novemberben megtámadtak egy tigréi katonai bázist, az etióp kormányerők pedig ellentámadást indítottak. Az összecsapások, amelyekben több ezren meghaltak, azóta átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra is. A humanitárius válság sújtotta térségekbe nem engedik be a segélyszervezeteket. Kedden az etióp kormány az ország egész területére szükségállapotot hirdetett ki.

Index.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑