2020. 02. 23.

Putyin az idlebi szélsőségesek agresszivitását kifogásolta Erdogannak

Komoly aggodalmát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai Idlíb tartományban harcoló szélsőségesek agresszivitásával kapcsolatban török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak – közölte a Kreml sajtószolgálata a két vezető péntek esti, Ankara kezdeményezésére létrejött telefonbeszélgetéséréről.

“A figyelem középpontjában ismét az Idlebben kialakult helyzet állt. Vlagyimir Putyin komoly aggodalmának adott hangot az agresszív csoportosulások folytatódó agresszív lépéseivel kapcsolatban” – állt az orosz elnöki hivatal által kiadott tájékoztatásban.

A Kreml szerint “hangsúlyt helyeztek a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és területi épségének feltétel nélküli tiszteletben tartására”.

Putyin és Erdogan a moszkvai közlés szerint megállapodott, hogy felélénkítik az Idlebről a helyi feszültség csökkentése, a fegyvernyugvás megteremtése és a terrorfenyegetés semlegesítése érdekében folytatott kétoldalú tárcaközi konzultációkat.

Megerősítették, hogy a védelmi minisztériumok szintjén folytatott kapcsolattartás “intenzív rendszerben” folytatódik majd.

A két elnök kitért a líbiai rendezés problematikájára. Ezzel kapcsolatban “kiemelésre került” a Berlinben január 19-én megtartott nemzetközi konferencia határozatai következetes végrehajtásának fontossága.

MTI, HírTV

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑