Cadmus fordítás Cadmus

Rekordszámú belső menekültet regisztráltak a Kongói DK-ban

2023. 10. 30.

Rekordszámú, 6,9 millió belső menekültet regisztráltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, sokuknak azonnali humanitárius segítségre van szüksége – jelentette be hétfőn az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM), elsősorban az ország keleti felén kiújult harcokkal indokolva a menekülők nagy számát.

Fabien Sambussy, a szervezet kongói irodavezetője azt mondta, a menekültek zöme azonnali humanitárius segítségre szorul, az IOM pedig közleményben figyelmeztetett, hogy az afrikai országban a fokozódó erőszakcselekmények nyomán a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

A Kongói DK-ban a harcok október elején törtek ki ismét ki Észak-Kivu tartomány központja, Goma körül, a Március 23. Mozgalom (M23) nevű tuszi lázadószervezet és a hadsereg között. A konfliktusba később magukat “hazafinak” nevező fegyveres csoportok is beszálltak.

A kinsashai kormány többször Ruandát vádolta azzal, hogy támogatja a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti térségeiben aktív, vérengzéseket elkövető M23 milíciát, amit Kigali következetesen tagad.

Mindazonáltal az ENSZ szakértői azt állítják, bizonyítékaik is vannak arra, hogy ruandai csapatok az M23 milicisták oldalán harcoltak Kelet-Kongóban, illetve fegyverekkel és felszereléssel látták el a felkelőket.

Az OIM adatai szerint egyedül Észak-Kivuból csaknem egymillióan menekültek el a harcok miatt.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑