Cadmus fordítás Cadmus

Rendőrökre támadtak egy egyiptomi kolostornál

2017. 04. 19.

Fegyveresek támadtak egy ellenőrző pontra kedden az egyiptomi Szent Katalin-kolostor közelében, megölve egy rendőrt, négy másikat pedig megsebesítve – közölte az ország egészségügyi minisztériuma. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt felelősséget az általa működtetett Amaq hírportál útján.

A megtámadott rendőrségi ellenőrző pont néhány száz méterre található a Sínai-félsziget déli részén, a Sínai-hegy lábánál fekvő sivatagi kolostortól. A fegyveresek egy magaslatról nyitottak tüzet az egyiptomi rendőrökre, majd a kialakult tűzpárbajt követően elmenekültek a helyszínről.

Név nélkül nyilatkozó biztonsági és egészségügyi tisztviselők közlése szerint a támadók közül néhányan szintén megsebesültek.

A támadást alig tíz nappal Ferenc pápa tervezett egyiptomi látogatása előtt hajtották végre, és alig több mint egy héttel azt követően, hogy Virágvasárnap két, a dzsihadista terrorszervezet által vállalt öngyilkos merénylet legalább 45 ember életét követelte a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában, illetve Alexandriában, a Szent Márk-katedrálisnál. Az ország keresztény kisebbsége ellen elkövetett, évtizedek óta legvéresebb terrorcselekmény gyászba borította Egyiptomot. Abd Al-Fattah Al-Sisi elnök még aznap három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A hatodik században, 550 körül alapított Szent Katalin-kolostor, amelynek közelében a keddi fegyveres támadást elkövették, a világ egyik legrégebbi kolostora, és 2002 óta kulturális világörökség részeként tartja nyilván az UNESCO.

Egyiptom kopt keresztények, akik a több mint 90 millió lakosú ország népességének egy tizedét teszik ki, évek óta az iszlamisták támadásainak célpontjai, s az utóbbi négy hónapban számos más gyilkos támadást is elkövettek ellenük a Sínai-félsziget északi részén.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott MuszlimTestvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az elsősorban Szíriában és Irakban tevékeny Iszlám Államnak, felvette a Wilayat Sinaa (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑