Cadmus fordítás Cadmus

Robbanásveszélyes helyzetet teremthetnek az al-Aksza mecsetet érintő izraeli korlátozások

2024. 03. 11.

Robbanásveszélyesnek nevezte hétfőn a jordániai külügyminiszter Izrael tervét, hogy a ramadán idejére korlátoznák a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben imádkozók számát.

A jordániai állami televízióban Ajmán Szafadi aláhúzta, hogy Ammán tiltakozott Izraelnél a terv ellen, melyet az izraeli hatóságok biztonsági elővigyázatossággal indokoltak.

“Jordánia egyetért a palesztin féllel abban, hogy az ilyen jellegű korlátozások sértik a vallásszabadságot” – szögezte le a tárcavezető.
Az izraeli kormány februárban jelentette be, hogy a március 11-től április 8-ig tartó iszlám böjti hónap idejére korlátoznák a muszlim hívők számát a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél, mely az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A Templom-hegy a zsidók számára is szent hely, az oldalában található ugyanis a Siratófal. Mindazonáltal a jeruzsálemi muszlim szent helyek a jordániai királyi család szimbolikus védnöksége alá tartoznak, annak ellenére, hogy az 1967-es hatnapos háború óta azok biztonsági ellenőrzését Izrael vette át.

Ugyancsak hétfőn a WAFA palesztin hírügynökség azt jelentette, hogy az izraeli hatóságok több hívő – elsősorban fiatal férfiak – bejutását megakadályozták a mecsetbe, néhány embert pedig őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint a 40 évnél idősebb nők bemehettek imádkozni.
Izraeli sajtóforrások és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió vasárnap már összecsapásokról számolt be a mecsetnél.

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑