Cadmus fordítás Cadmus

Rohingja menekültekből és bangladesi hivatalnokokból álló delegáció látogat Mianmarba

2023. 05. 04.

Egy bangladesi delegáció húsz rohingja menekülttel látogat el Mianmar Arakán államába pénteken, hogy meggyőződjenek arról, biztonságos-e a hazatérés a muszlim menekültek számára – közölte a bangladesi kormány csütörtökön.

“Szeretnénk eléjük tárni azokat a megállapodásokat, amelyek hazatérésük érdekében születtek” – mondta Mizanur Rahmán, Banglades menekültügyi megbízottja pénteken a mianmari határ közelében fekvő, délkelet-bangladesi Cox’s Bazar városában nyilatkozva.
A megbízott elmondta, hogy a delegáció mindössze egy napot tölt a határ túloldalán lévő Arakánban.

“Szeretnénk megerősíteni a menekültek bizalmát a hazatelepülési folyamatokban” – nyilatkozta a menekültügyi megbízott, hozzátéve: “Banglades mindig is a rohingják méltóságteljes és fenntartható hazatérését hangoztatta, és ez is egy újabb erőfeszítés ennek érdekében”.

A mianmari junta múlt hónap végén közölte, hogy hajlandó visszafogadni ezer rohingját, a muszlim menekültek azonban kételkedve fogadták a hírt. A márciusi bejelentést megelőzően mianmari kormánydelegáció tárgyalt a rohingják képviselőivel Bangladesben, s a bangladesi vezetés is többször tárgyalt Mianmarban a junta képviselőivel, ám a pénteki egynapos út lesz az első, hogy maguk a menekültek is átlépik a határt és önként Mianmarba látogatnak.

A rohingják visszatérésére az elmúlt évek során több próbálkozás is volt, ezek azonban a muszlim menekültek erőszaktól és diszkriminációtól való félelme miatt mind kudarcot vallottak.

A bangladesi-mianmari határ közelében fekvő Cox’s Bazarban csaknem egymillió rohingja muszlim tartózkodik menekülttáborokban. Többségük azután menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, hogy 2017-ben a buddhista többségű Mianmar hadserege Arakán államban hadműveletet indított a kisebbségben lévő, muszlim vallású rohingják lázadói ellen. A harcokban sok civil is életét vesztette. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ emberi jogi biztosa népirtásnak minősítette.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑