Cadmus fordítás Cadmus

RSF-parancsnok: készen állnak a tűzszünetre és a tárgyalásokra

2023. 09. 22.

A szudáni Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) teljességgel felkészültek egy tűzszünetre és tárgyalásokra, hogy véget vethessenek a hadsereggel kitört konfliktusnak – jelentette ki csütörtökön Mohamed Hamdan Dagalo, ismertebb nevén Hemedti, a félkatonai alakulat vezetője.

Dagalo – ENSZ-közgyűlésnek címzett – videóüzenetét röviddel Abdel Fattáh al-Burhán tábornoknak a New Yorkban ülésező testületben mondott beszéde előtt tették közzé, amelyben a szudáni vezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel a rivális RSF “szponzoraival” szemben.

Szudánban április közepén tört ki fegyveres konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette RSF között.

Dagalo az utóbbi időben mindössze hangfelvételeket tett közzé, holléte pedig találgatások tárgya volt a harcok kirobbanása óta.
Mostani videóüzenetében katonai egyenruhában volt látható egy íróasztal mögött a háttérben a szudáni nemzeti zászlóval.
Az eddigi tűzszüneti próbálkozások, illetve béketárgyalások sorra zátonyra futottak.

Szudánban a konfliktus kezdete óta 5,2 millió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából, és az Armed Conflicts Location and Event Data Project nevű civilszervezet óvatos becslése szerint eddig legalább 7500-an vesztették életüket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑