Cadmus fordítás Cadmus

Sok egészségügyi dolgozó halt meg munka közben Gázában, hiány van érzéstelenítőből

2023. 11. 07.

Már legkevesebb 16 egészségügyi dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi bejelentése szerint, melyben kiemelik azt is, hogy a kórházakban nincs elég orvosi felszerelés, sok orvos pedig érzéstelenítés nélkül kénytelen operálni.

Genfi sajtótájékoztatóján Christian Lindmeier, a WHO szóvivője elmondta, hogy további halálos áldozatokról is tudnak, olyan egészségügyi dolgozókról, akik családjukkal együtt vagy az utakon haltak meg.

Kiemelte egyúttal, hogy egyre több egészségügyi intézményben áll le a munka üzemanyaghiány miatt. Eközben az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) azt közölte, hogy keddig 569 segélyszállító teherautó jutott el az övezetbe, azonban egyik sem szállított üzemanyagot.

Segélyszervezetek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az üzemanyaghiány katasztrofális hatással van a kórházak, a pékségek és a vízművek működésére is.

A múlt héten az OCHA vezetője, Martin Griffiths azt mondta, hogy sikerült némi előrelépést elérni az üzemanyagnak az izraeli blokád alatt álló övezetbe engedéséről, ám részleteket nem közölt.

Kedden a Save the Children International segélyszervezet közel-keleti és észak-afrikai irodájának médiafelelőse, Soraya Ali a BBC brit hírtelevíziónak adott interjújában azonnali tűzszünetet sürgetett, kiemelve, hogy jelenleg kapcsolatba sem tudnak lépni a térségben lévő munkatársaikkal.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a hadműveletek nyomán Gáza “nemsokára a gyerekek temetőjévé válik”.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑