Cadmus fordítás Cadmus

Sokan életüket vesztették Csádban aranybányászok harcaiban

2022. 05. 26.

Sokan életüket vesztették Csád északi részén aranybányászok véres összecsapásaiban – közölte szerdán a közép-afrikai ország átmeneti vezetése.

Egy helyi felkelőcsoport meg nem erősített jelentése szerint legalább kétszáz halottja van a líbiai határhoz közeli, hegyvidéki Kouri Bougoudi körzet egyik nem hivatalos bányászterületén kitört erőszaknak. A térségben lázadócsoportok is fegyveres harcot folytatnak a kormányerőkkel.

Az ország vezetése közölte, hogy a helyzet felmérésére és a feszültségek csillapítására küldöttséget menesztett a térségbe. A kormány elismerte, hogy voltak halálos áldozatok és sebesültek is, de pontos számokat nem közölt. Ugyanakkor hozzátette, hogy majd a küldöttség jelentését követően fog tudni nyilatkozni az ügyben.

A Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű lázadócsoport kedden túlélőkre hivatkozva számolt be arról, hogy legalább kétszáz halottja és ötszáz sebesültje van a Kouri Bougoudiban kitört belviszálynak.
A helyi sajtó úgy tudja, az erőszak a tama afrikai népcsoport és egy arab közösség között tört ki.

A közösségi médiában meg nem erősített felvételek jelentek meg holttestekről, és kisteherautókról gépkarabélyokat lengető fegyveresekről.

Csádban nem számítanak ritkaságnak az etnikai viszályok, különösen a letelepedett földműves és a nomád életmódot folytató pásztor közösségek között.

Csádban azt követően vette át az irányítást a hadsereg, hogy április 19-én meghalt az országot 30 éven át irányító Idriss Déby, hivatalos közlés szerint a FACT-lázadókkal vívott harcban. A katonai tanácsot az elhunyt államfő fia, Mahamat Idriss Déby vezeti..

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑