Cadmus fordítás Cadmus

Svájc továbbra is zárolva tartja a néhai tunéziai elnök pénzeszközeit

2021. 01. 20.

Svájc továbbra is zárolva tartja Zin el-Abidin ben Ali néhai tunéziai elnök családjának pénzeszközeit annak ellenére, hogy lejárt a svájci kormány által elrendelt zárlat – közölte kedden a svájci külügyminisztérium.

A tárca forrása az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta: a döntés oka egy folyamatban lévő büntetőeljárás.
“A kormány által 2011. január 19-én elrendelt zárlat nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a forrásokat felszabadítják” – közölte az állami szerv egy közleményben.

Hatvanmillió svájci frankról (19,93 milliárd forintról) van szó, amelyet megelőző intézkedés keretében zároltak néhány nappal azt követően, hogy a Tunéziában kitört népfelkelés következtében Ben Alit elmozdították a hatalomból. A volt elnök a börtön elől Szaúd-Arábiába menekült, ahol 2019-ben hunyt el.

A svájci külügyminisztérium szerint bár a Tunéziával való igazságügyi együttműködés lehetővé tette bizonyítékok cseréjét, jelenleg is folyamatban vannak a tunéziai elnök családjának Svájcban található pénzeszközeinek jogellenes eredetét megállapító ítéletek Tunéziában.

A korrupció elleni harcra és a vállalati szervezetek visszaéléseire szakosodott Public Eye nevű svájci civil szervezet szerint a Ben Ali-klán akár 270 millió eurónak (96,67 milliárd forintnak) megfelelő összeget mozgathatott Genf pénzügyi piacain 2000 és 2010 között.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑