Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia karbonsemlegességet ígér 2060-ra

2021. 10. 23.

A világ legnagyobb olajexportőre azt ígéri, szerepet vállal a klímakatasztrófa megfékezésében.

Szaúd-Arábia koronahercege szerint „az olajpiac stabilitásának biztosítása mellett a környezetvédelemmel is foglalkoznak, 2060-ra szeretnék elérni a teljes karbonsemlegességet az országban. Ennek érdekében a karbonkibocsátás csökkentését is az éves cél több mint kétszeresére emelik, ami közel 280 millió tonnát jelent”– írja a Reuters.

A világ legnagyobb olajkitermelő országának hercege a Saudi Green Initiative eseményén beszélt arról, hogy a korábbi 130 millió tonna helyett évente 278 millió tonnával csökkentenék a karbonkibocsátást.

Elmondása szerint Szaúd-Arábia ahhoz a globális egyezményhez is csatlakozni fog, ami 2020 és 2030 között 30 százalékkal csökkentené a metánkibocsátást.

Az ország gazdasága egyébként továbbra is az olajbevételtől függ és a világnak is szüksége lehet még a szaúdi nyersolajra. Az energiaügyi miniszter szerint „a világ nem működhet szénhidrogén, fosszilis tüzelőanyagok és megújuló energiaforrások nélkül, egyikük sem fog egyedül mentőövet jelenteni, átfogó megoldás kell. A nettó nulla kibocsátást 2060 előtt is el lehet érni, de a »megfelelő« döntések meghozatalához idő kell.”

Áprilisban megnyílt Szaúd-Arábia első megújuló energiát hasznosító erőműve, augusztusban pedig az első szélerőműparkja is elkezdett áramot termelni.

HVG

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑