Cadmus fordítás Cadmus

Szaúdi trónörökös: meg kell állítani az ártatlanok életét követelő katonai műveleteket

2023. 10. 15.

Meg kell találni a módját annak, hogy megállítsák a Gázai övezetben “az ártatlanok életét követelő katonai műveleteket” – jelentette ki vasárnap Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott találkozóján.

Az SPA szaúdi hírügynökség szerint Szalmán hangsúlyozta, hogy erőfeszítéseket tesz a párbeszéd fokozására, valamint a helyzet lecsillapítására, illetve arra, hogy elejét lehessen venni annak további elmérgesedésének.

A szaúdi vezető egyben felszólított a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására és a Gázai övezet blokádjának feloldására. Leszögezte, hogy a szunnita királyság elítéli a polgári lakosság, valamint az infrastruktúra és a mindennapi élethez szükséges létfontosságú szolgáltatások elleni támadásokat.

Blinken nagyon gyümölcsözőnek nevezte Szaúd-Arábiában tartott megbeszélését.

Az amerikai tárcavezető a nap folyamán Egyiptomban folytatta közel-keleti körútját.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Blinkenhez intézve szavait kijelentette, hogy Izrael reakciója a Hamász szervezet támadására túlmegy az önvédelmen, s már kollektív büntetéssel ér fel. Szíszi szintén azt hangsúlyozta, hogy elítélik a civilek elleni támadásokat a Gázai-övezetben kitört konfliktusban.

“Minden országban, ahová mentem, eltökéltek abban, hogy elejét vegyék a konfliktus terjedésének” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője. Hangsúlyozta, hogy ezek az országok “saját befolyásukat és kapcsolataikat felhasználva próbálják elérni, hogy ez ne történhessen meg”.
Blinken beszélt arról is, hogy Washington világossá tette az állami és a nem állami szereplőknek egyaránt, hogy ne éljenek vissza a kialakult helyzettel.

“Kézzel fogható cselekedetekkel támasztottuk alá ezeket a kijelentéseket, most már két legnagyobb repülőgép-hordozó hajórajunk térségbe küldésével. Ezt nem provokációnak szánjuk, hanem elrettentésnek” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. “Senki se tegyen olyasmit, amivel olajat önt a tűzre máshol” – tette hozzá.
Blinken közölte azt is, hogy újranyitják majd a rafahi határátkelőt Egyiptom és a Gázai övezet között.

A nemzetközi közösség egy regionális háború veszélyétől tart, főleg miután Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap figyelmeztetett, hogy “a térség szereplőinek keze a ravaszon van”. Amirabdollahián beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok jelentős “károkat fog szenvedni”, ha a helyzet eszkalálódik.

Blinken hétfőn Izraelbe indul vissza egyeztetni.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2670-et, a sebesülteké pedig a 9600-at.

Izrael a támadásra válaszul napokra leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátását, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑