Száz kiképzett dzsihadista

A német Szövetségi Belügyminisztérium becslései alapján több mint ezer szélsőséges iszlamista hagyta el annak idején Németországot és utazott Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékeiben harcoljon.

A kiutazók nagyjából harmada tért vissza, s közülük legalább százan szereztek komoly harctéri tapasztalatokat – jelentette vasárnap a dpa német hírügynökség.

Több mint száz emberről állapították meg a biztonsági szervek, hogy aktívan vettek részt harci cselekményekben Szíriában és Irakban, de legalábbis megkapták a megfelelő kiképzést – nyilatkozta a belügyi tárca szóvivője, hozzátéve: a szóban forgó iszlamisták mindegyike ellen rendőrségi vagy bírósági eljárás folyik, a bíróságok által elítéltek száma pedig két számjegyű. A hatóságok azonban amellett, hogy vádat emelnek és a titkosszolgálatokkal megfigyeltetik az iszlamista személyeket, arra is törekednek, hogy úgynevezett deradikalizációs programokon keresztül visszaillesszék őket a társadalomba.

Legutóbb április végén ítélte öt év három hónap börtönbüntetésre egy düsseldorfi bíróság az Iszlám Állam egyik tagját, aki három gyerekét magával vitte Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorista szervezethez. A vádhatóság hét év börtönbüntetést kért a 33 éves nőre, azzal érvelve, hogy rendkívüli veszélynek és szélsőséges ideológiának tette ki a gyerekeit. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy a nő naiv volt, és nem tudatosan sértette meg a törvényt.

Folytatás…

Magyar Nemzet – Kottász Zoltán

 

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑