Cadmus fordítás Cadmus

Szíriában idén 20 ezer ember vesztette életét

A szíriai harcokban 2018-ban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, de a lassan nyolc éve húzódó iszlamista csoportok által gerjesztett háború kezdete óta ennek az évnek a mérlege tekinthető a legalacsonyabbnak – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A brit székhelyű aktivistahálózat vezetője, Rámi Abder-Rahmán elmondta: feljegyzéseik szerint 19 666 ember halt meg idén a szíriai harcokban. Az áldozatok között több mint 6300 civil volt, köztük mintegy 1400 gyerek.

A 2018-as évben Bashar Al-Assad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormánynak sikerült jelentős területeket felszabadítani az iszlamistáktól és a dzsihadista csoportoktól Oroszország és Irán katonai támogatásával. Az damaszkuszi kormány jelenleg az ország területének csaknem kétharmadát szabadította fel az iszlamisták uralma alól.

2017-ben 33 ezren haltak meg a harcokban, míg 2014-ben, a konfliktus legvéresebb évében még több mint 76 ezren vesztették életüket.

A 2011-ben kirobbant háborúban, amelybe az évek során több külföldi hatalom és számos dzsihadista csoport is bekapcsolódott, eddig összesen több mint 360 ezer ember halt meg.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑