Cadmus fordítás Cadmus

Tagadja a Hamász, hogy Egyiptom a tüntetések leállítására bírta

2018. 05. 19.

Alaptalannak minősítette pénteken Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet vezetője azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Egyiptomnak sikerült meggyőznie a Hamászt demonstrációsorozatának leállítására.

„Számos szóbeszéd kering. Az egyik az, hogy a palesztin frakciók megegyeztek abban, hogy leállítják a visszatérés menetét, ami teljes mértékben hamis” – mondta Haníje egy gázai mecsetben tartott pénteki imán.

A Hamász vezetője az izraeli sajtóban megjelent azon értesülésekre hivatkozott, amelyek szerint Egyiptom rábírta a Hamászt a szervezet delegációjával e héten tartott találkozón, hogy leállítsa a tüntetéseket.

„Egyiptom soha nem adott át nekünk izraeli fenyegető üzeneteket” – jelentette ki Haníje, aki szerint az ügyben semmiféle megállapodást nem kötöttek Egyiptommal, bár – tette hozzá – „a legutóbbi látogatás során kaptak valamilyen ajánlatot”, de a Hamász nem fog egyoldalú döntést hozni, és egyeztetni fog a palesztin frakciókkal.

„Azt mondtam az egyiptomiaknak: nem akarjuk, hogy a visszatérés menete fokozatosan egy katonai összetűzéssé fajuljon” – mondta. A demonstrációsorozat addig folytatódik, amíg teljes mértékben fel nem oldják Gáza blokádját – tette hozzá.

A Hamász vezetője ezenkívül üdvözölte Abdel-Fattáh Al-Sisi egyiptomi elnök döntését, amelynek értelmében Egyiptom a Ramadán, az iszlám hívők éves böjti időszakának teljes idejére (egy hónapra) megnyitja a Gázai övezettel határos rafahi határátkelőt.

Az izraeli hatóságok azóta tartják blokád alatt a keskeny tengerparti övezetet, hogy 2007-ben a Hamász kiszorította a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből, és átvette annak irányítását. A blokád értelmében az izraeli hatóságok ellenőrzik az övezetbe tartókat és az onnan kiutazókat, valamint egyes áruk – egyebek között a gyógyszerek és az üzemanyag – forgalmát a térségen keresztül.

Március vége óta minden pénteken palesztinok ezrei vonulnak a gázai-izraeli határhoz, hogy az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen tiltakozzanak. Állításuk szerint azt akarják elérni, hogy hazatérhessenek azoknak a palesztinoknak a leszármazottai, akiknek el kellett menekülniük otthonukból Izrael létrejötte, 1948 után.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑