Cadmus fordítás Cadmus

Találat érte az UNIFIL-békefenntartók főhadiszállását Dél-Libanonban

2023. 10. 15.

Találat érte a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) főhadiszállását Dél-Libanonban – közölte vasárnap az UNIFIL.

“Rakétával találták el főhadiszállásunkat Nakurában, és most próbáljuk kideríteni, hogy honnan. Békefenntartóink abban az időben nem voltak sátraikban. Szerencsére senki sem sérült meg” – áll az UNIFIL közleményében, amely szerint a nap folyamán intenzív tüzérségi párbajt figyeltek meg a két országot elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén.

“Aktívan kapcsolatban állunk a kék vonal mindkét oldalának hatóságaival, hogy feszültségmentesítsük a helyzetet, de erőfeszítéseink dacára sajnálatosan a katonai eszkaláció folytatódik” – ismertette a békefenntartó misszió.

Az UNIFIL a konfliktus szereplőit tűzszünetre szólította fel és békefenntartói közbenjárását ajánlotta fel, hogy kiutat találjanak a helyzetből.
“Senki sem akar még több halottat, vagy sebesültet. Emlékeztetjük a feleket, hogy a civilek, illetve ENSZ-személyzet elleni támadások a nemzetközi jog megsértésének számítanak, amik akár háborús bűncselekménnyel is felérhetnek” – tették hozzá.

A Hezbollah libanoni síita milícia rakétatámadást intézett vasárnap Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, izraeli egészségügyi források szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek. Izrael válaszul négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑