Távoznia kell Dél-Szudánból az ENSZ misszió parancsnokának

Felmentették az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziójának vezetőjét. Egy júliusi eset miatt kell távozni a parancsnoknak. Egy vizsgálat kedden megállapította, hogy a kéksisakosok nem léptek közbe, hogy megakadályozzanak egy menekülttábor ellen intézett támadást, illetve a napokon át tartó harcokat.

– A vizsgálat úgy találta, hogy az ENSZ-misszió nem válaszolt hatékonyan az erőszakra a vezetés és a felkészültség teljes hiányának köszönhetően, és nem tudták a misszió különböző összetevőit integrálni – mondta az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric.

Július 11-én szudáni katonák támadtak meg egy Jubában kialakított bázist, ahol több nemzetközi segélyszervezet munkatársai segítettek a harcok elől menekülő civilek ellátásában. A katonák több segélymunkást megerőszakoltak és bántalmaztak, egy újságírót pedig megöltek. Több napig tartó harcok törtek ki az elnök, Salva Kiir csapatai és ellenfele, Riek Machar katonái között a fővárosban.

A jelentés arra az esetre is kitér, amikor szudáni katonák egy szállodát támadtak meg Jubában szintén júliusban. A békefenntartók ekkor sem avatkoztak közbe.

Dél-Szudánban a 2011-es függetlenség elérése után kitörő belső konfliktus gyakorlatilag két év alatt darabokra szedte az országot.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑