Cadmus fordítás Cadmus

Teherán bírálta az iráni Forradalmi Gárda egyik tagja elleni amerikai vádemelést

2022. 08. 13.

Bírálta csütörtökön az iráni külügyi szóvivő, hogy az Egyesült Államokban vádat emeltek az iráni Forradalmi Gárda egyik tagja ellen a John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó elleni gyilkossági kísérlet gyanúja miatt.

Sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni azt mondta, a vádemelés csupán Washington Irán ellen folytatott, megbukott politikájának újabb lépése, és az ügyészség nem rendelkezik semmilyen bizonyítékkal.

“Az ilyen alaptalan állítások politikailag motiváltak, az Egyesült Államok így próbál kibújni az általa elkövetett terrorista bűncselekmények felelőssége alól” – fogalmazott Kanaaáni.

A szóvivő egyúttal leszögezte: Irán a nemzetközi jog keretei között mindent megtesz a síita állam kormánya és állampolgárai védelmében.

“Az Iráni Iszlám Köztársaság határozottan óva int az iráni állampolgárok elleni bármilyen fellépéstől e nevetséges vádak ürügyén” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma szerda este közleményben jelentette be, hogy a Washington által egyébként terroristaszervezetnek minősített iráni Forradalmi Gárda egyik tagja összeesküvést szőtt Bolton meggyilkolására.

A igazságügyi minisztérium szerint Sahrám Púrszafi – más néven Mehdi Rezadzsi – 45 éves teheráni lakos feltehetően Kászim Szulejmáni, a Gárda magas rangú parancsnokának megölése miatt akart Bolton életére törni. Szulejmáni, aki a Forradalmi Gárda elitegységét vezette és a fegyveres testület külföldi tevékenységét irányította, amerikai dróntámadásban halt meg 2020 januárjában Irakban.

A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) körözést adott ki Púrszafi ellen.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑