2017. 05. 18.

Teheránnak nem tetszik a rakétaprogramot ért amerikai szankció

Elítélte a teheráni vezetés a rakétaprogramjához kapcsolható újabb amerikai szankciókat, amelyek véleménye szerint csökkentik a 2015-ben az iráni atomprogramról született megállapodás “kedvező eredményeit”.

Bahram Gászemi, az iráni külügyminisztérium szóvivője az egyik közösségi portálon bírálta az amerikai kormányzatnak előző nap meghozott “rosszindulatú” lépését. Véleménye szerint “az újabb törvénytelen büntetőintézkedések csökkentik a 2015 júliusában Irán és a nagyhatalmak között született megállapodás kedvező eredményeit.”

Hozzátette, országának szándéka, hogy folytatja a nukleáris robbanófej nélküli, hagyományos ballisztikus rakéták fejlesztését. Úgy vélte, Iránnak elvitathatatlan joga van saját védelmi képességének fejlesztésére. Azt is mondta, hogy Teherán hasonlóképpen szankciókat vezet be azok ellen az amerikai vállalatok és személyek ellen, amelyek és akik elmarasztalhatók az emberi jogok megsértésében, amikor támogatják Izraelt és a közel-keleti “terrorista csoportokat”.

A 2015-ben megkötött megállapodás értelmében enyhítettek az Irán ellen atomprogramja miatt bevezetett büntetőintézkedéseket annak fejében, hogy Teherán visszafogta a programot. A szankciók enyhítését azonban félévente meg kell újítani. A legutóbbi enyhítés, amelyet John Kerry akkori külügyminiszter írt alá decemberben, a héten jár le. Az Egyesült Államok szerdán meghosszabbította ugyan a 2015-ben létrejött megállapodás érvényességét, de az amerikai pénzügyminisztérium egyben újabb szankciókat vezetett be több iráni katonai vezető és az iráni rakétaprogramhoz felszereléseket szállító álló kínai cégek ellen.

A külügyminisztérium pedig új jelentést tett közzé, amelyben bírálta Iránt az emberi jogok megsértéséért, valamint a fogva tartottakkal szembeni rossz bánásmód miatt.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑