Cadmus fordítás Cadmus

Több ezren tüntettek Szudánban, könnygázzal oszlatták a tömeget

2022. 02. 08.

Ezrek tüntettek a szudáni fővárosban, Kartúmban hétfőn, igazságot követelve a katonai hatalomátvételt követő elnyomás áldozatainak – számolt be az AFP francia hírügynökség tudósítója.

A biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget az elnöki palota környékén.

A tüntetők követelték, hogy a katonák térjenek vissza a kaszárnyákba, továbbá, hogy oszlassák fel a gyorsreagálású erőket. A félkatonai szervezetet jogsértésekkel vádolják.

A tiltakozók egyúttal igazságot követeltek a katonai puccsot követő elnyomás 79 áldozatának, aki különféle megmozdulások során vesztette életét. A szudáni hatóságok következetesen tagadják, hogy éles lőszerrel lőtték volna a tüntetőket. Emlékeztettek: a biztonsági szolgálatok több tucat tagja megsebesült, egy rendőrtábornok pedig meghalt az összecsapásokban.

A fővárostól 200 kilométerre délkeletre található Madaniban több mint háromezren tüntettek, és megmozdulásokra került sor a szintén délkeleti Kadarifban, valamint az északkeleti kikötővárosban, Port Szudánban is.

A 45 millió lakosú északkelet-afrikai országban rendszeresek a tiltakozások a hadsereg október 25-i államcsínye óta, amely véget vetett a demokratikus átmenetnek. A nyugati nagyhatalmak bírálták a katonai hatalomátvételt, és felfüggesztették a Szudánnak nyújtott segítséget.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑