Cadmus fordítás Cadmus

Több halálos áldozata van egy pakisztáni öngyilkos merényletnek

2022. 11. 30.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán egy gyermekbénulás ellen oltó csoportot kísérő rendőrségi teherautónál Nyugat-Pakisztánban, legalább hárman meghaltak, 23-an megsebesültek.

A helyi rendőrség azt közölte, a csoport Kvettába tartott, a merényletben egy gyerek és egy nő is életét vesztette.
A támadásért a pakisztáni tálibok, más néven Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) terroristacsoport jelentkezett, a sajtóhoz eljuttatott közleményükben azt mondták, tettük bosszú volt egy magas rangú parancsnokuk meggyilkolásáért.

A TTP hétfőn mondta fel az iszlámábádi vezetéssel egy hónapja kötött tűzszünetet azzal az indokkal, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés “elszabotálja a békefolyamatot”, s hadműveleteket folytatnak ellenük az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben.

Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte. A terroristák gyakran veszik célba a gyermekbénulás elleni oltást végzőket és a védelmükre kirendelt rendőröket, és azt állítják, hogy a vakcinálás nyugati összeesküvés a muszlim gyerekek sterilizálására.

Pakisztáni sajtóforrások szerint 2012 óta több mint 70, az oltási programban részt vevőt öltek meg, elsősorban a TTP egyik bázisának számító Haibár-Pahtunhvában. Iszlámábád hétfőn indított újabb, egyhetes oltási programot, melynek célja 13 millió gyerek beoltása. Az országban 15 hónap óta először áprilisban regisztráltak gyermekbénulásos megbetegedést, azóta pedig 20 újabb esetet jelentettek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑