Cadmus fordítás Cadmus

Több mint száz nap után ért partot egy menekülteket szállító hajó Indonéziában

2021. 06. 05.

Több mint száz nap után ért partot egy, a muszlim rohingja népcsoporthoz tartozó menekültek tucatjait szállító hajó Indonéziában – közölték helyi tisztségviselők pénteken.

A hajó február 11-én indult útnak Malajziába a bangladesi Cox’s Bazar városából, motorhiba miatt azonban hosszú időn keresztül sodródott az Andamán-tengeren, fedélzetén kilencven menekülttel, akiknek többsége nő és gyerek volt.

Cox’s Bazarban és környékén a szomszédos Mianmarból a hatósági üldöztetések elől menekülő rohingják százezrei élnek a menekülttáborokban.

“Nyolcvanegyen jól vannak, már partot értek az Aceh tartomány egyik szigetén” – közölte Chris Lewa, a rohingják helyzetét monitorozó Arakan Project igazgatója.

“Nincsenek azonban még teljes biztonságban. Reméljük, hogy nem fogják őket visszatoloncolni” – tette hozzá.
A hajó többi utasát holtan találta az indiai parti őrség, amely még februárban felfedezte, majd megjavíttatta a sodródó hajót. Az indiai hatóságok gondoskodtak a menekültek ellátásáról, de nem engedték őket partra szállni, ahogyan Banglades sem.

Az elmúlt három hónapban nemzetközi segélyszervezetek, illetve a menekültek rokonai többször is felszólították a környező országokat az érintettek befogadására.
Az ENSZ indonéziai irodájának szóvivője közölte, hogy a menekülteket egyelőre nem szállásolták el Indonéziában, még folynak az egyeztetések a helyi hatóságokkal.

A buddhista többségű Mianmarban a muszlim vallású rohingja kisebbség tagjaitól megtagadják az állampolgárságot, a kormány Bangladesből érkezett illegális bevándorlóknak tartja őket. Sokan elmenekültek az országból az utóbbi években, több mint egymillióan Bangladesben kerestek menedéket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑