Cadmus

Több száz lázadóval végeztek a csádi hadsereg

Háromszáznál több lázadóval végzett a csádi hadsereg, és öt katonáját vesztette el a szombati összecsapásokban az ország északi részén, ahol nyolc napja robbantak ki harcok a Líbiából behatoló felkelőkkel – közölte hétfőn a közép-afrikai ország hadserege.

A csádi lázadók Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű szervezete április 11-én indított támadást a líbiai bázisairól. Aznap tartottak Csádban elnökválasztást, amelyet ismét, immár hatodszor nyert meg a harminc éve hatalmon lévő Idriss Déby Itno tábornok.

A kormány szombaton bejelentette, hogy véget vetett a lázadók támadásának Tibeszti és Kanem tartományban. Azem Bermandoa Agouna ezredes, a hadsereg szóvivője azt mondta hétfőn, hogy a két nappal ezelőtti harcokban háromszáznál több lázadót “semlegesítettek”, és elesett a hadsreg öt katonája is.

Az összecsapásokban 36 katona megsebesült, fogságba ejtettek 150-nél több lázadót, köztük három vezetőjüket, továbbá két tucat gépkocsit foglaltak vissza. A szóvivő megfogalmazásában: “söprik ki” a lázadókat a térségből.

A FACT ugyanakkor még vasárnapi közleményében azt állította, hogy folytatódik a kanemi régió “felszabadítása”.

A líbiai határon fekvők Tibeszti-hegységben a lázadók rendszeresen szembeszállnak a csádi hadsereggel. Két évvel ezelőtt, 2019-ben Líbia felől érkezve próbálták megdönteni Idriss Déby Itno hatalmát, de a N’Djamena kérésére érkezett francia harci gépek légicsapásai meghátrálásra kényszerítették őket.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑