Több tízezer migráns kap anyagi támogatást az ENSZ-től Görögországban

Több mint 33 ezer család és csaknem 70 ezer ember kapott pénzt név nélküli bankkártyára Görögországban a menekültügyi főbiztosság friss adatai szerint.

Közülük alig 12 ezren kaptak eddig menekültstátuszt, a többiek menedékkérelmét még nem bírálták el vagy már elutasították. Az egyedülállók 90 eurót, mintegy 30 ezer forintot kapnak havonta, de egy nagyobb család akár 550 euróhoz – csaknem 180 ezer forinthoz – is hozzájuthat így.

A magyar kormány követeli a migránskártyák megszüntetését, mert – a magyar álláspont szerint – segíti a rendszer az illegális bevándorlást és olyan emberek is anyagi juttatást kaphatnak, akik biztonsági kockázatot jelentenek. Mint kiderült, a terrorizmussal gyanúsított, Budapesten letartóztatott Hasszán F.-nek is van ilyen kártyája. Brüsszel szerint így is hasznos és sikeres a program.

Bakondi: sok sebből vérzik a „migránskártyák” ügye

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint sok sebből vérzik az úgynevezett „migránskártyák” ügye, ami politikailag, jogilag és a biztonság szempontjából is komoly aggályokat vet fel.

Azok az állítások, hogy a migránskártyákat csak politikai menekültek kapják, nem lehetnek igazak, mert 70 ezren nem kaptak menedékjogot Görögországban – mondta Bakondi György az M1-en. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette: az sem fedi a valóságot, hogy ez csak Görögországban használható fel, mert más országokban is észlelték a kártyák használatát.

Bakondi György elmondta, azok szempontjából sikeres a projekt, akik a migránsok bejutását akarják támogatni. Közölte, ez a bankkártya a migráció legalizálását szolgáló eszköz, az EU pedig nem először nem tartja be a saját szabályait.

Megjegyezte: az se mindegy, honnan van a pénz, ki döntött arról, hogy az európai adófizetők pénzét fel lehet használni erre a célra, és milyen közbeszerzési eljárással választották ki a kártyák kibocsátóját.

Megismételte a kormány azon álláspontját, hogy tart a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők közötti harc, a májusi európai parlamenti választáson erről döntenek majd a szavazók.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑