2018. 10. 19.

Trump szerint Hasogdzsi vélhetően már halottDonald Trump szerint Dzsamál Hasogdzsi vélhetően már halott, az amerikai elnök ezt újságíróknak mondta csütörtökön, hozzátéve, hogy hitelt ad az amerikai hírszerzés jelentéseinek, amelyek szerint a szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásának a hátterében valószínűleg magas rangú szaúdi körök állnak.

Az elnök mindazonáltal óvakodott a szaúdi uralkodócsalád tagjait, köztük Mohamed bin Szalmán trónörököst felelőssé tenni az újságíró haláláért.

„Azt hiszem, Hasogdzsi halott” – mondta újságíróknak először a Fehér Ház Ovális Irodájában. A The New York Times című lap újságírójának azt hangoztatta, hogy bízik az amerikai hírszerzés több forrásból származó jelentéseiben, amelyek erőteljesen sugallják a magas rangú szaúdi részvételt a Hasogdzsi-gyilkosságban. Bár kifejezetten Szalmán herceg felelősségét nem vetette fel, értésre adta: a gyanú, miszerint ő rendelte el a gyilkosságot, komoly kérdéseket vet fel az amerikai-szaúdi szövetségi viszonyt illetően.

A Washington melletti Andrews légitámaszponton megerősítette az üggyel kapcsolatos véleményét. „Nagyon-nagyon rossz dolog ez, és komoly következményekkel kell járnia”.

A The New York Times egyébként a tudósításában megjegyezte: az elnök a Fehér Házban tőle szokatlanul visszafogott volt, és többszöri kérdés után is elutasította, hogy megvitassa az újságíró eltűnéséhez vezető feltételezett történéseket és a szaúdi koronaherceg szerepét az ügyben.

Csütörtökön délelőtt Mike Pompeo külügyminiszter rövid sajtótájékoztatón közölte: azt tanácsolta Donald Trumpnak, hogy adjon még pár napot a szaúdiaknak a vizsgálatokra Dzsamál Hasogdzsi ügyében. A tárcavezető, aki a héten villámlátogatást tett Rijádban és Ankarában, hangsúlyozta: mind Szaúd-Arábiában, mind Törökországban világossá tette, hogy az amerikai kormányzat „nagyon komolyan veszi Dzsamál Hasogdzsi eltűnésének ügyét”.

Ugyanakkor fontosnak tartotta megismételni, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között régi a stratégiai partneri viszony.

A szaúdi újságíró október 2-án tűnt el hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová házasságkötésével kapcsolatos ügyeit ment intézni.

MTI

, , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com