Cadmus fordítás Cadmus

Túlzsúfolt táborokban tarják az Iszlám Állam gyerekeit a kurd milíciák

2022. 11. 07.

Az északkelet-szíriai al-Hól menekülttáborban élő gyerekek rossz körülményeire hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet, börtönnek nevezve a kurd milíciák felügyelte túlzsúfolt létesítményt.

Martine Flokstra, az MSF Szíriában dolgozó munkatársa elmondta, a szögesdróttal körülvett menekülttábor lakosságának 64 százaléka gyerek, a táborlakók 50 százaléka pedig 12 év alatti, és sokan már a táborban születtek.

Hozzátette, az orvosi ellátás továbbra sem megoldott, sok gyerek pedig azért hal meg, mert nem kap azonnali orvosi ellátást, sokan pedig a táborban gyakran előforduló erőszakcselekményekben – köztük lövöldözésekben – halnak meg. Csak 2021-ben 79 gyerek halt meg, ez a szám az abban az évben regisztrált összes haláleset 35 százaléka – áll a jelentésben.

A táborban semmilyen lehetőség sincs oktatásra – teszik hozzá az MSF részéről, a létesítmény azonnali bezárását sürgetve, az ott élő gyerekeket pedig “elveszett nemzedéknek” nevezték.

A táborban körülbelül ötvenezren, nagyrészt nők (többségükben az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak özvegyei) és gyerekek élnek. Közülük mintegy tízezren más országból érkeztek, őket az egyik melléképületben őrzik.

A kurd milíciák többször felszólították a nyugati országok kormányait, szállítsák haza állampolgáraikat. Bár több ország, köztük Finnország és Franciaország engedélyezte nők és gyerekek hazatérését, ám még mindig sokan várják sorsuk jobbra fordulását.

Nemzetközi szervezetek az évek során többször figyelmeztettek a táborban uralkodó rossz körülményekre.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑