Cadmus fordítás Cadmus

Tunéziában óvadék ellenében szabadlábra helyezték az elnököt bíráló rádióállomás vezetőjét

2023. 05. 25.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Tunéziában az ország államfőjét bíráló rádióállomás vezetőjét – jelentette csütörtökön a Jeune Afrique című hírportál.

Núreddín Butár, a Kaisz Szaíd elnököt gyakran bíráló Mosaique FM vezetője több mint három hónapig volt őrizetben, és szerdán engedték szabadon, egymillió tunéziai dínár (112 millió forint) óvadék fejében.

A hírt a rádióállomás is megerősítette, hozzátéve, hogy férfi ellen utazási tilalom van érvényben.

Butárt februárban vették őrizetbe pénzmosás és “államellenes összeesküvés” gyanújával, egyik ügyvédje, Ajjúb Gedamszi azonban azt közölte, a bebörtönzés hátterében ügyfele kormánykritikus megnyilvánulásai állnak.

A tunéziai hatóságok jelenleg mintegy 20 ismert ellenzékit tartanak őrizetben, köztük újságírókat, nőjogi aktivistákat és ellenzéki politikusokat.

Kaisz Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak.

Szaíd szerint azonban a lépésekre szükség volt ahhoz, hogy megmentse az országot a káosztól, és kiállt amellett is, hogy lépései törvényesek voltak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑