Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetők hatoltak be a líbiai parlament épületébe Tobrukban

2022. 07. 02.

Tüntetők rohamozták meg és hatoltak be pénteken a líbiai parlament épületébe Tobrukban – közölte az al-Marszad helyi hírportál.

Szemtanúk beszámolói szerint a biztonsági erők visszavonultak, a tüntetők pedig gyújtogatni kezdtek károkat okozva az épület kapujában és homlokzatában, a belső irodákban, gyűléstermekben és a parlamenthez tartozó vendégházakban. A közösségi médiában egy felvétel is megjelent arról, hogy egy bulldózerral a parlament egyik kapujának hajtottak.

A hírportál értesülései szerint a parlamentbe bejutott aktivisták hivatalos iratokat is felgyújtottak.
Hasonló megmozdulások voltak a fővárosban, Tripoliban, Bengáziban és néhány kisebb településen is. A tüntetők a kormány lemondását és mielőbbi parlamenti és elnökválasztásokat követeltek, valamint a zsoldosok és egyéb idegen csapatok kivonását az országból.

Tripoliban százak vonultak ki egy központi térre a helyi milíciák és vezető poltikusok ellen tiltakozva.

A LANA helyi hírügynökség Bengázi, Szabha és Tripoli ifjúsági mozgalmai felhívást tettek közzé, miszerint “a jelenlenlegi nehéz politikai és társadalmi körülmények között az ifjúság az Elnöki Tanácstól az államigazgatási szervek feloszlatását, országos rendkívüli állapot kihirdetését, az áramszolgáltatási válság rendezését, a választások mielőbbi megtartását és a külföldi zsoldosok kivonását követeli”.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, amit a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

A héten eredménytelenül értek véget a rivális líbiai frakciók közötti egyeztetések Genfben. A megbeszéléseken mindenekelőtt a választások alkotmányos keretéről kellet volna dűlőre jutniuk a feleknek. Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős különmegbízottja szerint bár sikerült némi előrelépést elérni, az elnökválasztáson induló jelöltek személyéről nem volt egyetértés. Megfigyelők attól tartanak, hogy újabb harcok törhetnek ki, ha a tárgyalások végleg zátonyra futnak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑