Cadmus fordítás Cadmus

Tűzharc tört ki hajnalban izraeli katonák és palesztin fegyveresek között

2023. 05. 15.

Izraeli katonák tűzharcban agyonlőttek egy palesztin fegyverest hétfő hajnalban Nablusz menekülttábori negyedében – jelentette a helyi média hétfőn.

Az izraeli csapatok azért hatoltak be hajnalban a menekülttáborba, hogy felmérjék egy palesztin harcos lakóházát lerombolása előtt. A február 26-i huvarai merénylő, Abdel Fattah Husszein Karusa két fiát, Kaled és Mohammed Karusát bűnrészességgel vádolják, és ezért tervezik otthonuk lakhatatlanná tételét.

Palesztin beszámolók és a közösségi médiában megosztott videók szerint miután az izraeli biztonságiak beléptek a Nablus keleti szélén lévő Askar nevű menekülttáborba, összecsapások törtek ki a helyi palesztin fegyveresekkel, akik tüzet nyitottak, Molotov-koktélokat, petárdákat és köveket dobtak feléjük. A katonák tömegoszlató fegyverekkel és lövésekkel viszonozták a támadást.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a harcokban életét vesztette a 22 éves Szaleh Muhammad Szaleh Szabre, és egy másik férfi is súlyosan megsebesült. Több izraeli katonai jármű megrongálódott, de a katonák nem sérültek meg.

A  Hamász szervezethez tartozó Abdel Fattah Husszein Karusa korábban életét vesztette egy dzsenini razzián.

Két fiát elfogták, és a katonai ügyészség vádat emelt ellenük, mert segítettek egy februári támadás megtervezésében. Izrael rendszeresen lerombolja a halálos támadásokat elkövető palesztinok otthonait, noha ennek a lépésnek a hatékonyságát, elrettentő hatását vitatják a biztonsági szakemberek.

Izrael és a palesztinok között tavaly megnőtt a feszültség, idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek.

Ez idő alatt legkevesebb 108 ciszjordániai palesztin vesztette életét, többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑