Cadmus fordítás Cadmus

Tűzszünet lépett életbe Afganisztánban a ramadán végét jelző háromnapos ünnep idejére

2021. 05. 14.

Tűzszünet lépett életbe csütörtökön Afganisztánban a ramadán végét jelző háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére.

A tálib lázadók a múlt héten közölték, hogy az ünnep idejére leteszik a fegyvert, és erre válaszul Asraf Gáni afgán elnök is utasította a kormányerőket a tűzszünet betartására, továbbá “állandó” fegyvernyugvásra kérte az iszlamistákat.

A tűzszünet életbe lépése előtti napokban heves harcokról érkeztek hírek több tartományból. A szélsőséges tálibok fokozták támadásaikat a tartományi központok és körzetek, a kormányerők bázisai és ellenőrző pontjai ellen szerte az országban azóta, hogy május 1-én a nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást Afganisztánból.

A kormányerők megpróbálták visszaverni a támadásokat, egyes esetekben sikeresen, de két körzet az iszlamisták kezére került.

Tavaly szeptemberben béketárgyalások kezdődtek a radikálisok és Kabul között, de megrekedtek, Megfigyelők szerint a közelmúltbeli támadások a tálibok évenkénti offenzívájának csupán a kezdetét jelzik. Fokozódhatnak a támadások azután, hogy az amerikai és NATO-csapatok teljesen kivonulnak az országból.

Hivatalos adatok szerint május elején még mintegy tízezren voltak az országban. Szeptember 11-ig kell visszavonulniuk. Az amerikai hadsereg kedden közölte, hogy a teljes csapatvisszavonási művelet mintegy 10-12 százalékát már teljesítették.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑