Cadmus fordítás Cadmus

Tűzszünetben állapodtak meg a Szudánban harcoló felek

2023. 05. 21.

Egyhetes tűzszünetről állapodtak meg szombat este a harcoló felek Szudánban, ahol korábban légicsapások rengették meg a szudáni fővárost, és fegyveresek kifosztották a katari nagykövetséget.

A kartúmi heves harcok hátterében az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai erők (RSF) képviselői egy hétig tartó, hétfőtől kezdődő tűzszünetben állapodtak meg – jelentette be szombaton közös nyilatkozatban az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia.

A tűzszünet május 22-én kartúmi idő szerint 21 óra 45 perckor lép életbe, és hét napig tart – derült ki a kiadott közleményből.
Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette félkatonai gyors támogató erők (RSF) több mint egy hónapja harcolnak a hatalom megszerzéséért.

A tűzszünetet két héttel azután is bejelentették, hogy a két hadviselő tábornok képviselői először találkoztak a szaúd-arábiai Dzsiddában.
A szembenálló felek május 11-én ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják a humanitárius elveket és lehetővé teszik a humanitárius segélyek áramlását.

Martin Griffiths, a világszervezet vészhelyzeti koordinátora csütörtökön azonban sajnálatát fejezte ki a nyilatkozat “jelentős és kirívó” megsértése miatt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint eddig legkevesebb 676 halálos áldozata és 5576 sebesültje van a
harcoknak. Mintegy 936 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, közülük mintegy 200 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

A felek között azóta között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑