Újabb országot fenyegetnek dróntámadásokkal a jemeni felkelők

A jemeni húsziknak – saját állításuk szerint – olyan új drónjaik vannak, amelyekkel az Egyesült Arab Emirátusokban is csapást mérhetnek többtucatnyi lehetséges célpontra.

A húszik szóvivője szerdán beszélt erről, hozzátéve, hogy mind hagyományos, mind sugárhajtóműves drónokkal is bírnak, amelyek messze behatolhatnak Szaúd-Arábiába.

Szombaton a sivatagi királyság olajiparát légitámadás sújtotta: drónok vagy rakéták okoztak súlyos károkat. A támadás elkövetőiként az iráni támogatást élvező jemeni húszik jelentkeztek, ám Szaúd-Arábia szerdán azt állította, hogy a légitámadás eszközei nem délről, Jemenből, hanem észak felől érkeztek célpontjaikhoz. Rijád közlése szerint Iráni támaszpontról indíthatták útjukra a fegyvereket.

A sivatagi királyság szerdán közszemlére tette drónok és manőverező robotrepülőgépek, más néven cirkáló rakéták roncsait, amelyekről védelmi minisztériumának szóvivője sajtótájékoztatón azt állította, hogy iráni eredetűek, és hogy ezek az eszközök mértek csapást szombaton szaúdi célpontokra. Elmondása szerint ezek “megdönthetetlen bizonyítékok” arra, hogy Irán volt a támadó: 25 drónt és rakétát indított a két szaúdi olajipari komplexum ellen, olyan fegyvereket, amelyeket az iráni Forradalmi Gárda alkalmaz.

Irán tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, amely kevesebb mint a felére apasztotta Szaúd-Arábia finomított kőolajtermelését.

A szaúdi fegyverroncs-bemutatóra az iráni elnök egyik tanácsadója Twitter-üzenetben reagált.

“A sajtótájékoztató azt bizonyította, hogy Szaúd-Arábia nem tud semmit a rakétáknak és a drónoknak sem a gyártási, sem pedig indítási helyéről, ráadásul adós maradt annak magyarázatával, hogy a szaúdi védelmi rendszer miért mondott csődöt” – írta az iráni tanácsadó.

Portfolio

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑