Cadmus fordítás Cadmus

Újra rekordokat dönt a migráció az olasz partoknál

2019. 10. 21.

Szeptemberben csaknem 2400 bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba. A civil mentőhajók egymás után jelentik be, hogy újra útnak indulnak Líbia felé. Amióta jelentősen enyhült az olasz migrációs politika, nem is állja útjukat senki. Nem jobb a helyzet a balkáni útvonalon sem. A boszniai Bihács önkormányzata válságintézkedésekre kényszerült – közölte az M1 Híradója.

„Az Alan Kurdi a líbiai mentési zóna felé tart” – így jelentette be vasárnap közösségi oldalán a német Sea-Eye nevű civil szervezet, hogy ismét a Földközi-tengeren halad az embercsempészek által elindított migránscsónakok után kutatva.

Alig néhány órával korábban az Open Arms nevű spanyol NGO is azt tette közzé, hogy hajójuk a mediterrán térség középső része felé tart – immár 68-adik alkalommal.

A két NGO alig egy nappal azt követően jelentette be újabb útját, hogy az Ocean Viking kapitánya 104 migráns fedélzetre vételéről számolt be. A svájci és francia civil szervezetek által működtetett hajó a hét közepén már 176 migránst szállított az olaszországi Taranto kikötőjébe.

A hivatalos adatok is azt mutatják, a Földközi-tengeren rendkívüli módon felerősödött az illegális migráció.

Az olasz belügyminisztérium szerint csak szeptemberben 2386 migráns érkezett az országba tengeri úton, ez pedig a legmagasabb havi adat az idén.

A hirtelen növekedés nyilvánvalóan egyenes következménye annak, hogy az új, baloldali részvételű kormány szakított a Matteo Salvini által bevezetett gyakorlattal, és engedélyezte a civil migránshajók kikötését.

A kormány elleni, szombati tüntetésen Matteo Salvini bűnrészességgel vádolta az új vezetést, amiért lehetővé teszi, hogy az NGO-hajók kikössenek, ezzel is a veszélyes út megtételére ösztönözve az afrikai bevándorlókat.

Erős nyomás alatt áll a balkáni útvonal is.

A magyar kormány adatai szerint mostanra mintegy 90 ezer illegális bevándorló várakozik arra, hogy az Európai Unió területére juthasson. Az egyik legsúlyosabb helyzet a bosnyák Bihács térségében alakult ki. A migránsok elhelyezésére szolgáló illegális Vucsják táborban több mint kétezren élnek.

Az itt várakozó, többségükben közép-ázsiai migránsok töretlenül bíznak abban, hogy a korábbi gyakorlat alapján, szinte akadálytalanul eljutnak Olaszországba.

A migránsokat az idő is sürgeti.

Ha beáll a tél, akkor járhatatlanok lesznek a hegyi utak, és több ezer illegális bevándorló ragad majd a táborokban, amikben már most is rosszak a higiéniás körülmények. A migránsok között olyan fertőző betegségek terjednek, mint a rühösség vagy a TBC.

A helyzet miatt a bihácsi városvezetés úgy döntött, hétfőn leállítja a vízszállítást az illegális táborba, és az ételosztás felfüggesztésére szólította fel a Vöröskeresztet is. A lépéstől azt remélik, hogy a bosnyák és az európai hatóságok végre érdemben foglalkoznak a tarthatatlanná vált állapotokkal.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑