Újraválasztották Faustin-Archange Touadéra elnököt a Közép-afrikai Köztársaságban

Újraválasztották Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnököt a Közép-afrikai Köztársaságban a voksok 53,16 százalékával – közölte hétfőn az alkotmánybíróság.

A testület által megerősített eredmények szerint Touadéra fő kihívója, Anicet-Georges Dologuélé a szavazatok 31 százalékát szerezte meg a december 27-i elnökválasztáson. Egy jelöltnek a szavazatok több mint felére van szüksége ahhoz, hogy győzelmet arasson az első fordulóban.

Összesen tizenhét jelölt indult az elnöki székért, köztük Catherine Samba-Panza volt ideiglenes elnök is.

A december 27-én tartott elnök- és parlamenti választásokat erőszakos megmozdulások kísérték.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

December elején az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Bozizé jelöltségét az elnökválasztáson, a döntés pedig a feszültség kiújulásához vezetett. December 19-én a Bozizé támogatását élvező lázadók, akik az ország kiterjedt térségeit ellenőrzik, offenzívát indítottak a voksolás megzavarására, amit a kormány puccskísérletnek minősített. Oroszország és Ruanda ezt követően katonákat vezényelt az országba.

Touadéra győzelmét a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát január elején elfoglaló felkelők nem fogadják el.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑