Cadmus fordítás Cadmus

Vadászgépek bombázták a pénteki egyiptomi merénylet elkövetőit

2017. 11. 25.

Az egyiptomi hadsereg vadászrepülői lebombázták a legfrissebb információk szerint legalább 305 ember életét követelő, brutális pénteki terrortámadás elkövetőinek autóit és rejtekhelyeit, legalábbis ezt állítja az egyiptomi kormány. Mindez nem sokkal azután történt, hogy  Abdel-Fatáh esz-Szíszi egyiptomi elnök bejelentette, a hadsereg és a rendőrség nyers erőszakkal válaszol majd a Sínai-félszigeten, Bir al-Abed városában elkövetett terrortámadásra és meg fogja bosszulni a merénylet mártírjait. 

Az Egyiptom észak-keleti részében található Bir al-Abed városában fegyveresek a pénteki ima ideje alatt támadtak egy mecsetre, bombákat robbantottak az épületnél, felrobbantották a környéken parkoló autókat, majd a mecsetből menekülőket lemészárolták. A támadásnak eddig legalább 300 halálos áldozata és száznál több sebesültje van, ezzel ez volt a a legvéresebb merénylet, amelyet Egyiptomban civilek ellen elkövettek.

Bár hivatalosan még mindig  nem vállalta magára a merényletet egyik ismert terrorszervezet sem, az elkövetők legnagyobb valószínűséggel az Iszlám Állam helyi szervezete, a Sínai Vilajet tagjai lehettek, és ezt a szervezetet is támadta a merénylet után az egyiptomi hadsereg. Ez a szervezet már évek óta aktív a Sínai-félszigeten, ahol egy nagyjából Somogy-megye méretű területet ellenőriz, amely fölött az egyiptomi hadsereg a túlereje és Izrael és az Egyesült Államok katonai támogatása ellenére sem tudja visszanyerni az irányítást. Az iszlám fundamentalista, vahabita irányzatához tartozó terrorszervezet vélhetően azért támadta meg a  bir al-abedi mecsetet, mert az az iszlám szúfi ágához tartozik, amelyet a szentek kultusza és ezoterikus tanításai miatt a vahabiták eretneknek tartanak.

A pénteki terrortámadás kapcsán már több állam- és kormányfő is megszólalt. Donald Trump amerikai elnök Twitteren reagált még pénteken, azt írta, nemsokára egyeztet Egyiptom elnökével a tragikus terrortámadásról, majd azzal zárta az üzenetét, hogy szükség van a mexikói határra tervezett falra és a beutazási tilalomra, két bevándorlásellenes lépésre, amelyet még a kampányában ígért.

Boris Johnson brit külügyminiszter barbarizmusnak, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter aljas támadásnak, António Guterres, az ENSZ biztonsági tanácsának főtitkára szörnyű és gyáva támadásnak nevezte a merényletet hivatalos közleményében. Ahmed Abul Geit, a kairói székhelyű Arab Liga vezetője azt nyilatkozta, hogy egy a rémisztő támadás is azt bizonyítja, hogy az iszlámnak nincs köze a terroristák szélsőséges ideológiájához, a kairói al-Azhar mecset imámja pedig azt mondta a támadásról, hogy azzal a terroristák káoszt akarnak okozni, az egyiptomiak viszont kitartanak, a terroristák pedig veszíteni fognak.

Magyarország nevében Szijjártó Péter külügyminiszter fejezte ki részvétét a terrortámadás miatt. A külügyminiszter közleményében azt írja, a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a pénteki terrortámadást, osztozik az egyiptomi nép gyászában, együtt érez az áldozatok családtagjaival és bízik a sérültek mihamarabbi felépülésében. Azt is írja, hogy a kormány nagyra értékeli az egyiptomi biztonsági erők harcát a terrorizmus ellen, ami nagyban elősegíti a béke és a stabilitás fenntartását nemcsak Egyiptomban, de az egész régióban.

Orientalista.hu – Index

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑